Ako predísť plesniam po vytopení domácnosti?

Prudké lejaky, dlhotrvajúce dažde, povodne a záplavy… Hneď potom, ako ustúpia, vaše skutočné problémy sa môžu ešte len začať. Škody spôsobené povodňami totiž veľmi rýchlo vedú k plesniam, čo predstavuje vážne zdravotné riziká. Ako tomu predísť?

Ako predísť plesniam po vytopení domácnosti?
(zdroj: komerčný článok)

Kontrola vlhkosti je kľúčom k prevencii

Spóry plesní sa šíria vzduchom, čo umožňuje rast plesní prakticky na akomkoľvek materiáli, ak je tam prítomná aj vlhkosť. Preto sa najčastejšie vyskytuje pleseň v kúpeľni. Jej prítomnosť výrazne ovplyvňuje kvalitu ovzdušia vo vašej domácnosti, a preto je dôležité po vytopení konať rýchlo. Zabudnite na podomácky vyrobené čistiace prostriedky, ktoré ste použili na upchatý odtok v kúpeľni. Ocot a jedlá sóda možno vyriešia problém ako odstrániť vodný kameň, pri plesni je však potrebný profesionálny čistič. V prvom rade nájdite a odstráňte zdroje vlhkosti, čo okamžite zníži riziko výskytu plesní.

Naše tipy vám pomôžu a nasmerujú vás, ako začať s čistením a prevenciou plesní, nielen po záplavách.

Ako predísť plesniam po vytopení domácnosti?
(zdroj: komerčný článok)

Prevencia po povodni

Jediným spôsobom, ako zabrániť vzniku plesní, je čo najrýchlejšie vysušiť postihnuté miesta. Postupujte podľa týchto krokov:

Vetrajte priestor: Otvorte okná a dvere, ak je vonku menej vlhko.
Odstráňte mokré materiály: Všetky nasiaknuté porézne materiály, ako je papier či izolácia, rýchlo zlikvidujte. Tie môžu obsahovať spóry plesní a je veľmi ťažké ich dôkladne vysušiť.
Čistenie a dezinfekcia: Na čistenie exponovaných povrchov používajte profesionálne čistiace prostriedky. Tvrdé povrchy ako sú dlaždice, kameň a drevo vydrhnite mydlovou vodou a štetinovou kefou. Uistite sa, že povrchy sú po čistení dôkladne vysušené.
Sušenie kobercov: Ak sa nemôžete zbaviť mokrých kobercov, odstráňte z nich okamžite všetku vodu.
Cirkulácia vzduchu: Použite ventilátory na cirkuláciu vzduchu do priestoru a urýchlite odparovanie, pokiaľ ešte nezačala rásť pleseň. Ventilátory totiž môžu šíriť existujúce plesne.
Odvlhčovanie: Použite odvlhčovače, aby ste znížili obsah vlhkosti vo vzduchu, a tým pomohli premočené veci rýchlejšie vysušiť, najmä v uzavretých priestoroch. Na menšie plochy môže stačiť menší odvlhčovač, ale veľké priestory a priestory nasýtené vlhkosťou budú vyžadovať profesionálny priemyselný odvlhčovač.

Efektívne metódy čistenia plesní

Ako predísť plesniam po vytopení domácnosti?
(zdroj: komerčný článok)

Kroky, ktoré podniknete pri čistení plesní sa líšia v závislosti od veľkosti poškodenia. Na čistenie v interiéri, ale aj v exteriéri, použite účinný čistiaci prostriedok na odstraňovanie plesní. Nezabudnite, že tieto čističe majú bieliaci účinok. Nastriekajte prípravok na postihnutý povrch zo vzdialenosti od 3 do 5 cm. Nechajte pôsobiť 30 minút a následne opláchnite alebo vyčistite špongiou a vodou. Pri čistení bielidlom, fosforečnanom sodným alebo inými vysokovýkonnými čistiacimi prostriedkami si vždy prečítajte návod a používajte vhodné ochranné prostriedky ako sú rukavice, okuliare či respirátor a nezabudnite tiež vetrať. Buďte opatrní a nikdy nemiešajte bielidlo alebo amoniak s iným čistiacim prostriedkom!

Komerčný článok

About the author

www.KuponyZdarma.sk

Nakupujte lacnejšie!